De 18e eeuw


De 18e eeuw
©:

In 1772 wordt Lichtenvoorde als volgt beschreven in ‘Geographische beschryving van de provintie van Gelderland’: “Lichtenvoorde is een open steedje en heerlykheid, gelegen in het Graafschap Zutphen, tusschen de Heerlykheden Bredevoord en Borkelo. Het slot aldaar is waardig gezien te worden. Het steedje is niet groot en heeft maar eene poort”.
In 1777 wordt de heerlijkheid Lichtenvoorde verkocht aan prins Willem V van Oranje de stadhouder van de zeven provinciën. Hij is een voorvader van koning Willem-Alexander, die daardoor nog steeds de titel ‘heer van Lichtenvoorde’ draagt. In de 18e eeuw zijn het nog de rijke mensen en de adel die de dienst uitmaken en het voor het zeggen hebben.
Een voorbeeld daarvan is de verkoop van de Heerlijkheid Lichtenvoorde in 1777. Zonder inspraak van de bevolking kon deze zomaar worden verkocht aan prins Willem V van Oranje voor 56000 gulden.
Aan het eind van de eeuw brengen de Patriotten samen met de Fransen hier verandering in. In 1795 bezette het Franse leger ons land en worden de Patriotten de baas. De Oranjegezinden worden aan de kant gezet.

Bij de foto:
Tekening ‘Huijs Ligtevoorde’ Op de plaats van het kasteel is in het begin van de 18e eeuw het ‘Huijs Ligtevoorde’ gebouwd. De heer van Lichtenvoorde verbleef er zo nu en dan. Stadhouder Willem V, een voorvader van de koning, heeft in het laatste kwart van de 18e eeuw de heerlijkheid Lichtenvoorde gekocht. Onze koning is dus nog steeds Heer van Lichtenvoorde. De tekening is gemaakt door Jan de Beijer in 1743

© Tekst: Administrator
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s