Reformatie en opstand
Reformatie en opstand.
In de 16e eeuw begon de Reformatie zich in de Nederlanden te verspreiden, waarbij het protestantisme steeds meer aanhang kreeg, vooral onder handelaren en stedelijke burgers. In Oost-Nederland, waaronder de Achterhoek, was de overgang echter langzamer en complexer dan in de westelijke gewesten. Lichtenvoorde lag in een grensgebied waar de invloed van zowel het katholieke als het protestantse geloof zichtbaar was.
De komst van de reformatie ging gepaard met langdurig onrust in onze streek, die begon met de Spaanse bezetting van Grolle. Van de belegeringen van de vesting Grolle door de Oranjes hadden de inwoners van Lichtenvoorde ook veel te lijden.
Bij de foto:
Een opgraving aan de gracht van de havezate Tongerlo door leden van Archeologische Werkgroep Lichtenvoorde in 1990. Dat een gracht niet altijd de benodigde bescherming bood, bleek geregeld tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Zo werd de havezate Tongerlo meerdere malen geplunderd. In één geval kon de eigenaar van het kasteeltje vluchten maar moest hij zijn vrouw achterlaten. Zij werd door de plunderaars gelukkig wel in leven gelaten, maar ‘uitgetrokken tot op het naakte hemd’.