Longa Gymastiek
Op 15 mei 1931 werd een nieuwetak van Longa-sport opgericht, de afdeling gymnastiek zowel voor heren als voor dames, wat in die dagen een hele stap was.
De heren geestelijken waren van menig dat sport door iedereen moest worden beoefend. Grote animator was de heer Schuurman die in betrekkelijk korte tijd deze tak wist uit te breiden tot een grote vereniging.
De sport werd beoefend in de sportzaal van de huishoudschool aan de Dijkstraat.
In 1933 trad de vereniging na enkele jaren voor het eerst op voor publiek.
Op het voetbalveld achter de openbare school werd onder leiding van instructeur G.J.Schuurman een demonstratie gehouden van de turners.
Hoewel als nog niet synchroon verliep beloofde het veel goeds voor de toekomst. Ondanks het regenachtige weer was de publieke belangstelling groot.
In samenwerking met de K.O.G. kring organiseert Longa Gym op 20 januari 1934 voor de eerste maal een echte wijdstrijd. In totaal doen 5 verenigingen met een totaal van 42 turners mee aan deze competitie. Door de kring zijn twee jury leden aangesteld mej. Venekamp uit Groenlo en de heer Bijlsma uit Doetinchem. Ook voor de K.O.G was het hun primeur, die gehouden werd in de gymzaal van de openbare School aan de Dijkstraat. Vooraf sprak de voorzitter van Longa de heer Koperberg de atleten toe.
In 1938 werden de wedstrijden gehouden in Hotel Industrie aangezien hier meer toeschouwers bij aanwezig konden zijn. Zelf deed Longamee aan de wedstrijden aangezien men te weinig deelnemers had. Deelnemende verenigingen waren Rap en Snel uit Groenlo S.S.S.Doetinchem, S.D.O.U.C Ulft en St. Paulis uit Gaanderen.
In de oorlogsjaren onderging ook Longa-gym, evenals zoveel andere verenigingen de invloed van de bezetting, maar het was onder de stimulerende leiding van bestuurslid G. Weijers en leider J.B.Werner, dat de vereniging in de jaren ´50 een sterke bloei doormaakte. In de jaren ´60 beleefde de gymnastiekvereniging een aantal moeilijke jaren. Het aantal leden liep enorm terug, het bestuur kampte met leiders problemen ende belangstelling voor de gymnastiek daalde tot een minimum.
Mede dankzij de heer A.Ebbers en J. Hell werd Longa gym nieuw leven ingeblazen.
De komst van de Hamaland Hal in de jaren 70 had een positief effect op de gymnastiek. Longa groeide uit tot zo´n 240 leden.
Nadat in 1987 de KNGV (Koninklijke Nederlands Gymnastiek Verbond) en de NKGB, (Nederlands Katholieke Gymnastiek Bond) besloten tot een fusie tussen beide gymnastiekbonden, ontstonden de eerste fusie plannen tussen PSV en Longa -gym. In 1990 besloot men om beide verenigingen samen te voegen tot een Lichtenvoordse gymnastiekvereniging. Uit de talrijke door leden voorgedragen namen koos het nieuwe bestuur unaniem voor de door Eric Schurink bedachte naam Spirit ´90´.