Huishoudschool/LHNO het Hof


Huishoudschool/LHNO het Hof
©: Benno van Lochem

Na 1912 ontstaat het katholieke onderwijs in Lichtenvoorde, waardoor de openbare school letterlijk en figuurlijk leegloopt.
De overgebleven leerlingen waren protestant of hadden geen geloofsovertuiging.
De gemeente moest op zoek naar een andere bestemming voor de vrijgekomen lokalen.

Twee lokalen werden op 5 mei 1931 in gebruik genomen door de landbouwvereniging ABTB, die er haar huishoudschool in vestigde met een eigen ingang.
Deze eerste huishoudschool had drie verschillende locaties: een klaslokaal in Zieuwent, in het Patronaatsgebouw en in de openbare school.
De officiële opening werd verricht door voorzitter van de A.B.T.B., baron van Voorst tot Voorst. Het onderwijs werd verzorgd door de Liefdezusters van de H. Carolus Borromeus.

De eerste directrice was zuster Hardwina, die ook les gaf in de huishoudelijke vakken. Andere leerkrachten waren pastoor De Graaf (godsdienst), zuster Dalmacia (naaldvakken), zuster Caroletta (landbouw) en zuster Theresio (tuinbouwvakken).
Tot 1941 bleven deze leerkrachten aan de school verbonden.
Nadien werd het gebouw door de bezetter in gebruik genomen.
Aan het einde van de oorlog werden er ook evacués in ondergebracht.
Het oude schoolgebouw vertoonde toen al achterstallig onderhoud.

Na de oorlog werd het schoolgebouw weer in gebruik genomen door de huishoudschool, nu onder leiding van directrice mej. E. Brus.
Al snel bleek er een groot tekort aan lokalen. Reeds in 1939 waren er vergevorderde plannen voor een nieuw te bouwen school aan de weg naar Aalten.
Echter, de oorlog gooide roet in het eten en nadien was er geen geld meer.
Daarom werd ook in het klooster, gelegen aan de Rapenburgsestraat, les gegeven.

In juli 1946 werd mej. Brus opgevolgd door een nieuwe directrice: mej. Rölling, die op haar beurt in september 1947 weer werd opgevolgd door mej. Van Bentum.
In 1949 volgde een verbouwing en er werd een noodlokaal gerealiseerd. De ingebruikname van de school was op 21 oktober van dat jaar.
De officiële heropening werd op 24 maart 1950 gevierd met enkele hooggeplaatste functionarissen.

De twee lokalen in het voormalige openbare schoolgebouw aan de Dijkstraat waren ingericht als keuken en als naai- en knipatelier.
Het noodgebouw achter de school diende als theorielokaal en bood in totaal plaats aan 100 leerlingen.
Na de rondgang door het gebouw werd door Ir. Everts van het schoolbestuur stilgestaan bij het afscheid van mej. Van Bentum, die als directrice na de oorlog de school door een moeilijke tijd had geleid.
Ook sprak hij een welkomstwoord voor mej. J.A.L. van Beek, die voor de taak stond de school in een nieuw tijdperk van industrialisatie te leiden.

In de jaren vijftig bestond het leerkrachtenteam al niet meer uit de zusters van de 
H. Carolus Borromeus.
Nieuwe docenten waren onder andere lerares C. van de Riet (aanstelling 1955), mej. A. Bruins (1957), en mej. L. Klein Gunnewiek (1957) voor huishouding en koken. In 1951 kwam leraar wiskunde J.Th.B. Brockötter het team versterken.

Vanaf 1965 werd ook het gedeelte waarin voorheen de 'School voor Christelijk Volksonderwijs' gehuisvest was, in gebruik genomen door de rooms-katholieke huishoudschool.
Maar de lekkage aan het gebouw nam steeds verder toe, waardoor ook het bestuur van de huishoudschool zich genoodzaakt zag een nieuwe school te bouwen.

In 1974 kwam er groen licht uit Den Haag, waar het ministerie van Onderwijs en Wetenschap een scholenbouwplan had vrijgegeven.
Daarin vermeldde het ministerie dat de katholieke huishoudschool te Lichtenvoorde een gunning had om in 1976 te starten met de bouw van een nieuw schoolgebouw.
Dit werd de LHNO 'Het Hof' aan de Richterslaan, dat in 1977 werd geopend.

Voor meer informatie verwijs ik u naar periodiek 'De Lichte Voorde', nr. 85

© Tekst: Benno van Lochem © Foto voorblad: Benno van Lochem
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s