Droebels in Zieuwent
De ontstaansgeschiedenis van Zieuwent wordt voor een groot deel bepaald door de bodemgesteldheid van het gebied. Al in 1059 is er sprake van ‘Syenwede’.
Dit betekent zoveel als laaggelegen weide of bos. Zieuwent ligt in een laaggelegen vlakte met hier en daar flauwe welvingen, omgeven door de hogere esgronden van Harreveld, Lichtenvoorde, Vragender en Lievelde. De eerste bewoners gaan op de hoger gelegen, drogere dekzandruggen en dekzandkopjes wonen.
In Zieuwent zijn deze gebieden niet groot. Soms kunnen zich verschillende gezinnen bij elkaar vestigen. Maar het komt ook voor dat de dekzandkopjes zo klein zijn dat er maar één boerderijtje kan staan. Dit zijn de kleinste ‘kampen’ of ‘eenmansessen’.
De gewassen worden verbouwd op de verhogingen in het landschap. De laagtes worden gebruikt als weiland. In het Zieuwentse landschap vallen al snel de groepjes boerderijen op, omgeven door uitgestrekte weilanden. Het zijn clusters van twee, drie of hooguit vier boerderijen. Ze worden droebels genoemd. Het huis van de stichter is het stamhuis en latere bebouwing is familie gerelateerd. Naarmate de bevolking toeneemt, neemt ook het aantal huizen op de droebels toe, voor zover de grootte van de droebel dat toelaat. Doordat het gebied door de hoge waterstand zo moeilijk begaanbaar is in vergelijking met de omgeving, is de bevolking erg op elkaar aangewezen. De ‘naoberhulp’ ontstaat: men is op elkaar aangewezen en helpt elkaar wanneer nodig. Tot op de dag van vandaag is naoberhulp een begrip in Zieuwent en omgeving.
Bij de foto's:
Een deel van Zieuwent in 1650 op de kaart van Jan van Lind. In het ‘natte’ Zieuwent bouwde men de boerderijen dichtbij elkaar op de hogere zandruggen in het landschap. Zo’n groepje boerderijen noemt men een droebel.
In de middeleeuwen bouwen boeren hun boerderij rond een es of op een zandrug. Deze 19e eeuwse kaart toont de krans-es van Eefsele. Je ziet de boerderijen mooi om de akkers, het hoogste gedeelte van de buurtschap, liggen. Rechts de vroegere gemeente Groenlo en bovenaan de grens met Beltrum.