Wasserburgen.


Wasserburgen.
©: Willie Waalder

30 maart 2011 volgde Jan Berendsen uit Doetinchem met een verhaal over “Wasserburgen” bij onze oosterburen in het Münsterland.  Al spoedig bleek dat de V.O.L. met deze inleider een rasverteller had binnen gehaald met een encyclopedische kennis omtrent kastelen, burchten en versterkte boerderijen. Aan de hand van een honderdtal dia's werden we ingewijd in de ontstaansgeschiedenis van burchten, hun functie als veilige haven voor de bewoners, maar ook hun functie van aanjager van de locale economie omdat een “Freiheit” bij die burchten ontstond. Die Freiheit bestond in eerste instantie uit een aantal huizen, maar kon zelfs uitgroeien tot een dorp of stad. Slechts enkele kastelen beschikten over een “ROEPSTEEN”, een opening in de kasteelmuur met de afbeelding van een hoofd,  waardoor de bezoeker kon spreken met de bewaking van een kasteel.

Jan Berendsen voerde ons verder in oostelijke richting tot Munster, waarna de zuidelijke richting werd ingeslagen om vervolgens westwaarts, langs Raesfeld en Anholt,  weer in de Achterhoek terug te keren. Uitvoerig werd stilgestaan bij de in 777 na Chr, ingewijde priester Ludger, die ook in onze streek veel invloed heeft gehad. In Billerbeck is ter zijner nagedachtenis een standbeeld opgericht.

Veel kastelen zijn in de loop der tijd verwoest en weer opgebouwd. Sommige hebben een maatschappelijke functie gekregen, enkele zijn nog privé bezit en worden als zodanig bewoond, terwijl er ook een aantal zijn waar alleen de buitenkant is gerestaureerd. Vrijwel alle kastelen beschikken over tuinen, die afhankelijk van de welstand van de eigenaar in grootte en rijkdom verschillen. Zo beschikt het kasteel in Lembeck over een rododendron- tuin met wel 60 verschillende variëteiten. 

Lezing gehouden op 30-3- 2011. 

Foto: Wasserburg Anholt.

© Tekst: Willie Waalder © Foto voorblad: Willie Waalder
Lees meer

Gerelateerde informatie


Onderwerpen