ULO Varsseveldseweg/Patronaatsstraat


ULO  Varsseveldseweg/Patronaatsstraat
©:

Ter ere Gods en onder aanroeping der lieve Maria. De zetel der wijsheid werd op den eersten mei van het jaar onzes Heeren 1920 van deze R.K.U.L.O. school de eerste steen gelegd door het R.K. Kerkbestuur der parochie van de H. Bonifacius. Dit is de tekst in het tableau bij de ingang van de school Verantwoordelijk voor de bouw van de U.L.O. aan de Varsseveldseweg is de architect J.H.Hogenkamp uit Deventer. Amber een halfjaar later op 25 november wordt de nieuwe school plechtig ingewijd. De kerkmeesters, de architect Hogenkamp opzichter Baars en aannemer te Dorsthorst met zijn werklieden worden door pastoor de Graaf die middag in het zonnetje gezet.

Hoofd van de U.L.O. is de heer H.H.Brus. Aangezien de jongensschool ook in het schoolgebouw gehuisvest is worden er in 1931 al plannen gemaakt voor een nieuw te bouwen ULO aan de Patronaatsstraat. Deze werd aanbesteed voor de somma van fl.15.519 gulden. De grond was gekocht van Jan en Anton Wamelink, schoenmakers die verderop woonden in de Patronaatstraat.

De nieuwe school komt in 1932 gereed de architect was J. Huinink echter zijn de bouwkosten uitgelopen tot een bedrag van fl.23.637,49 gulden Het kerkbestuur geeft daar bovenop fl.736,24 uit aan leermiddelen, zodat het gebouw in gebruik kan worden genomen. De school aan de Varsseveldseweg gaat vanaf dan alleen door als basisschool en daarmee behoort de combinatie U.L.O.-L.O tot het verleden. De nieuwe school aan de Patronaatsstraat krijgt de naam R.K. school voor Uitgebreid Lager Onderwijs (U.L.O.) 3 jarig.

Later werd dit M.U.L.O 4 jarig, waar de M staat voor "Meer" Het gebouw bestaat uit drie klas lokalen en een lerarenkamer. De leerlingen noemden dit het strafkamertje, omdat als men de klas uitgestuurd werd, daar moest zitten. Later werd dit kamertje en ook de gang gebruikt als klaslokaal omdat er een vierjarige opleiding werd uitgevoerd en er dus niet genoeg lokalen waren. Uiteindelijk werd er een noodlokaal bijgebouwd die later diende als gymlokaal. Hier begon halverwege de jaren zeventig de judovereniging.

De leerkrachten waren toen H.H. Brus (hoofd), G.H. Bruins en K.H. Falke. Het aantal leerlingen gemiddeld over 1932 bedroeg 51. De salarissen van de leerkrachten waren toen, voor het hoofd fl. 374,37p/mnd, van de andere leerkrachten fl. 255,85 en fl. 295,48 p/mnd. Tot 1956 de U.L.O. aan de Patronaatsstraat uit zijn jasje is gegroeid en er een nieuwe school aan de pastoor Sandersstraat verrijst. Eerst is de school nog gebruikt als dependance van de Mavo maar geleidelijk aan gaat deze geheel over.

© Tekst: Benno van Lochem
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s