Longa´59 Volleybal


Longa´59 Volleybal
©: Administrator

Op 22 oktober 1959 zag de volleybaltak van Longa in hotel 't Zwaantje het levenslicht. Jonge mensen wilden meedoen met de rage die net voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Amerika was overgewaaid.

Volleybal was de nieuwe sport, en in bijna elk dorp werd vanaf midden jaren vijftig wel een club opgericht. Dus ook in Lichtenvoorde.

In de gloednieuwe sportzaal van de technische school werden de eerste stappen gezet. Mannen van het eerste uur waren onder anderen Toon Hogenkamp, Ben Kemperman en Freddy Hoekstra.

De eerste twee, beide sportleerkrachten op de ULO, wisten door het spel vaak genoeg te introduceren bij de schoolgaande jeugd veel jongeren enthousiast te krijgen. In het eerste bestuur zaten initiatiefnemer Lou Urlings, tevens trainer van het eerste team, Hans Hulshof en frater Ludgerus, die de LTS-gymzaal twee avonden per week beschikbaar stelde.

Ook spelers van het eerste uur waren Frits Jansen, Sjef Veldman, Adri van Herwijnen en Bart Hogenkamp.

De contributie in die beginjaren bedroeg 25 cent per week. Na aansluiting bij de Nevobo kwam daar fl. 4,50 bij voor senioren en fl. 3,50 voor junioren.

In het begin werd er alleen recreatief gespeeld, maar in 1961 werd met één damesteam en één herenteam aan de competitie deelgenomen.
Heren 1 werd meteen kampioen van de 2e klasse. 
In 1964 vertrok Adri van Herwijnen als trainer, en Leo ten Holder wist Ben Kemperman over te halen de trainingen over te nemen. Hij trainde Heren 1 van 1964 tot 1978 en daarnaast nog een aantal senioren- en jeugdteams.

Opvallend in die beginperiode was de gretigheid van de spelers; met 25 man in het kleine gymzaaltje van de LTS. Toen in 1973 de Hamalandhal werd geopend, begon de club met 30 leden.
In 1982 waren dit er al 500. Samen met Jos Holweg behaalde Ben Kemperman het diploma bondsoefenmeester B.
Beide wisten het volleybal in Lichtenvoorde naar een hoger plan te brengen.

Met name het damesteam, met namen als Carla Manschot, Carola Berentsen, Corry Doppen, Marja Harmelink en Marian Krabenborg, wist successen te boeken.
In het seizoen 1976-77 werden de dames kampioen in de 1e divisie, waardoor ze naar de eredivisie van het volleybal promoveerden.
Verschillende keren stond de Hamalandhal in het teken van topvolleybal in Lichtenvoorde.
Ja, zelfs Europese wedstrijden werden er gespeeld totdat de geldkraan in 2009 werd dichtgedraaid.

Sindsdien speelt het eerste damesteam van Longa '59 in de Topdivisie. Het eerste herenteam speelt onder de naam STEP/Longa '59 en komt uit in de 1e Divisie B.

© Tekst: Administrator © Foto voorblad: Administrator
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s