Lagere Landbouw school


Lagere Landbouw school
©: Benno van Lochem

In de eerste jaren van haar bestaan (1917-1919) organiseerde de A.B.T.B. het bestuur cursussen op het gebied van land- en tuinbouw en veeteelt. In 1919 was er sprake van een Ambulante Landbouwhuishoudschool, die op verschillende plaatsen in het werkgebied van de A.B.T.B. cursussen verzorgde.Het dagelijks bestuur van de A.B.T.B. vormde de commissie van toezicht van deze school.De school had als doel aankomende meisjes praktische en theoretische kennis te verstrekken in huishoud- en landbouwkunde en veeteelt.In oktober 1920 kwam de eerste landbouwhuishoudschool te Noord-Deurningen, gevestigd in het St. Nicolaasgesticht te Denekamp, tot stand.Sinds november 1920 is er sprake van een onderwijscommissie van de A.B.T.B. In 1923 werden er, zowel onder beheer van de A.B.T.B. als van de Commissie voor landbouwonderwijsbelangen, een groot aantal land- en tuinbouwscholen en landbouwhuishoudscholen opgericht.
Dit resulteerde voor Lichtenvoorde en Zieuwent in de oprichting van een Huishoudschool in 1931. Voor een daadwerkelijke lagere landbouwschool zat de oorlog er echter tussen.Onder grote belangstelling werd op 30 september 1946 de lagere landbouwschool van de A.B.T.B. in Lichtenvoorde geopend. Onder de sprekers waren onder meer de heer Boshouwers (afgevaardigde van het provinciaal bestuur A.B.T.B.), burgemeester Waals, de heer Kots (directeur van de zuivelfabriek), Pater Keverkamp geestelijk adviseur van de school en de heer Rots (hoofd van de nieuwe school), die een toelichting gaf over de leerstof. Er werd begonnen in dat eerste jaar met 47 leerlingen die waren ondergebracht in een voormalig klaslokaal van het Christelijk Volksonderwijs aan de DIjkstraat. In 1947 is dit aantal al toe genomen tot 70 terwijl in 1951 in totaal 90 schollieren op de landbouwschool zitten. Op 11 november 1952 besloot de raad van Lichtenvoorde tot de bouw van een nieuwe lagere landbouwschool.Aanleiding hiervoor was dat de huidige huisvesting veel te wensen overliet.De totale kosten voor het nieuwe tweeklassige schoolgebouw bedroegen fl. 25.000 gulden. Goed een jaar later stemde het hoofdbestuur van de A.B.T.B. in met het plan en werden de voorbereidingen getroffen. Architect Ebbing Kiestra (1913-1999) kreeg op 18 januari 1955 de opdracht voor het ontwerp. 
Een van de docenten op de school was de heer Kees van den Hoek.
Eind jaren zestig werd Kees als docent biologie aangesteld op de toenmalige Lagere Landbouwschool in Lichtenvoorde. Hij was jarenlang lid van de gemeenteraad in Lichtenvoorde. In 1972 kwam er een fusie met de school in Beltrum tot stand, waardoor Lichtenvoorde een centrale rol kreeg in de regio, aangezien de locatie in Groenlo werd gesloten.In 1977 volgde een verbouwing van de school en een uitbreiding. 

© Tekst: Benno van Lochem © Foto voorblad: Benno van Lochem
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s