Kleine excursie kasteel Laag Keppel
VERSLAG KLEINE EXCURSIE 10 OKTOBER NAAR KASTEEL KEPPEL
>>>door Frits van Lochem
Op donderdag 10 oktober jl. ’s-middags om 13.00 uur vertrokken 18 personen (leden en partners) met een zevental auto’s naar kasteel Keppel te Laag Keppel, Ruim op tijd waren we daar en daar in het grote park hebben we nog even van een lekker zonnetje kunnen genieten, maar tegen twee uur zijn we bij de hoofdingang van het kasteel door drie dames verwelkomd en één van hen was de gids die ons met veel enthousiasme vertelde over het ontstaan van een versterkt huis, dat in 1182 wordt genoemd met als bewoner ene Wolter van Keppel op deze strategisch gekozen plek op een eiland nabij de Oude IJssel, maar het kan ook zijn dat dat eerste huis iets meer westelijk heeft gestaan, omdat daar restanten van een oude burcht in de grond zijn aangetroffen. De huidig kasteelplaats dateert uit ca. 1300 en was meerdere keren doelwit van belegeringen en dientengevolge verwoestingen.
De oudste deel van het huidige zeer fraaie kasteel, dat op de grens is gelegen van het oude graafschap Zutphen en de Liemers dat voor een groot deel tot bij het hertogdom Kleef behoorde, is van het vooraanzicht gezien de forse vierkante rechtertoren uit de vijftiende eeuw. Maar in de tachtigjarige oorlog is het kasteel in 1581 ingenomen door Staatse troepen omdat de toenmalige Heer van Keppel Frederik van Pallandt in tegenstelling tot zijn vader overtuigd katholiek was en steunde de Spanjaarden . Maar zelf heeft Frederik van Pallandt deze Staatse troepen weer verdreven, maar niet voor lang, want in het najaar van 1582 kwam het Staatse leger terug en verwoestte het kasteel vrijwel geheel. Frederik werd drie jaar gevangen gezet, en na zijn vrijlating verdween hij eerst naar het buitenland. Na onderhandelingen in 1593-1595 waarbij hij tekende nooit meer in Spaanse dienst te treden en zijn zoons ook uit die dienst terug te roepen, mocht hij weer naa Keppel terugkeren .Na zijn overlijden in 1609 werd weer begonnen met de herbouw van het kasteel. Het fraaie renaissance front van het kasteel is gebouwd rond 1615 en de hoge ronde toren rond 1620. Maar tijdens het rampjaar 1672 vestigde de Franse zonnekoning Lodewijk de XIV hier tijdelijk zijn hoofdkwartier en ontving er de afgezanten van de Staten Generaal voor onderhandelingen. Veel schade werd er nadien ook aangericht door plunderende Franse en Munsterse troepen. Niettemin bleef het kasteel in bezit van de van Pallandts en kwam na herstel in wat rustiger tijden. De bewoners behoorden tot de invloedrijke adel en hadden connecties met koningen en keizers in heel Europa. Dat was in de grote ridderzaal duidelijk te zien. Ook waren er nauwe banden met de aangetrouwde familie van Thorck van kasteel Rozendaal bij Velp.
In de tweede wereldoorlog werd het kasteel gevorderd door de Duitsers om daar gewonden onder te brengen. In de hal hangt nog een schilderij waarvan het hoofd van de geschilderde persoon was uitgesneden. De Duitsers poseerden achter dit schilderij met hun hoofd door het gat. Het uitgesneden hoofd is pas enkele jaren geleden door een meubelmaker teruggevonden na het demonteren van een ladenkast en is nu naast het schilderij gehangen Het kasteel is eeuwenlang in bezit van de fam.van Pallandt en wordt thans ook bewoond door Baron van Lynden en zijn echtgenote van Lynden-van Pallandt.
Het was een interessant bezoek aan een van de mooiste kastelen van de Achterhoek en na de rondgang door het kasteel met de prachtige antieke inventaris werden we uitgezwaaid en maakten we een wandeling door het fraaie kasteelpark rond het kasteel, waar ook een enorme Plataan staat vervolgens staken we de weg over, waar aan de oude loop van de Oude IJssel een waterradmolen staat met twee koppels maalstenen en iets verderop achter volkstuintjes staat een zogenaamde Spinnekopmolen, waarmee water mee weggepompt kan worden, Deze molen is afkomstig uit Follega ( Friesland) en de molenaar gaf uitleg over deze voor de Achterhoek zeer bijzondere watermolen.
Hierna vertrokken we naar het bekende fraaie Hotel ‘De Gouden Karper’in het nabijgelegen Hummelo waar deze excursie werd afgesloten met een gezellige nazit onder het genot van een lekker kopje koffie met taart en/of ander drankje wat men ook zelf maar wenste, waarna iedereen voldaan huiswaarts keerde.