Gemeentelijk monument; voormalig fratershuis Sint Eloy Broekboomstraat
Het historische pand Broekboomstraat 29-31 is in 1879 gebouwd in opdracht van notaris J.E. de Voogt. Hij gebruikte het dubbele pand als woning en kantoor. Ook later werd het gebruikt als woning. Onder meer burgemeester Godefridus Raupp (1886-1894) heeft er gewoond.
In 1921 werd een gedeelte van het pand, toen eigendom van de dames Groen, ingericht als ziekenhuis. Daartoe was op 19 mei 1920 onder de naam “Sint Bonifacius Ziekenverpleging" een stichting opgericht. Er was plek voor acht patiënten. Voor de professionele verpleegzorg werd een beroep gedaan op zusters van de congregatie van de Franciscanessen van Münster.
Op 11 juni 1921 konden drie zusters, zuster Gerina, zuster Lucella en zuster Canisia in het gebouw ondergebracht worden om vandaar uit kun taak te beginnen. Daarnaast deden de zusters ook de wijkverpleging in heel de gemeente Lichtenvoorde. De medische zorg werd verricht door de aanwezige huisartsen, die voor bijzondere gevallen een specialist van elders konden laten komen. Dit duurde tot op 25 april 1933 een nieuw ziekenhuis aan de Dijkstraat werd geopend.
In de jaren daarna werd het pand weer voor bewoning in gebruik genomen. Tussen 1954 en 1987 was het pand, aanvankelijk deels, later in zijn geheel, in gebruik als klooster bij de “Congregatie van de Fraters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart”, of kortweg “de fraters van Utrecht”. Het gebouw, dat voorheen bekend als “het oude ziekenhuis”, stond sindsdien bekend als “het fratershuis”.
Uit die tijd stamt een mozaïek dat is aangebracht aan de voorgevel. Het is naar verluidt een werk uit 1957 van Alfons Bailet, leerling van de Kunstacademie uit Arnhem. Het stelt een smid in blauwe overall voor, met op de achtergrond Sint Eloy, de patroon van de smeden en andere metaalbewerkers. De fraters waren namelijk afkomstig van de Leostichting in Borculo en zij waren naar Lichtenvoorde gekomen om les te gaan geven in smeden, lassen en metaalbewerking aan de in 1952 opgerichte technische school “Dr. Ariëns”.....
Nadat de fraters het klooster in 1987 hadden verlaten bleeft het pand bekend staan als het fratershuis. Het pand is een gemeentelijk monument.