Erix
Voordat voetbalvereniging Erix officieel in 1944 werd opgericht, was er al ruim voor de oorlog een voetbalvereniging in Lievelde. Deze zag het levenslicht op 20 oktober 1934 en kreeg de naam ‘Voetbalvereniging De Zwaluwen’. De voorzitter was dhr. J. te Brake, de secretaris dhr. J.W. Zegelink, en de penningmeester dhr. F. Ponds.
Destijds werd er al flink geïnvesteerd in de benodigde materialen. Enkele opvallende voorbeelden waren ‘wol voor een keeperstrui (fl 2,32)’ en ‘balriempjes (fl 0,15)’. De leden die nog contributie moesten betalen, werden opgetekend in het kasregister.
Voetbalvereniging De Zwaluwen bleef bestaan tot 26 december 1939. De vereniging werd toen ontbonden vanwege de landelijke mobilisatie en de opbouw van het Nederlandse leger.
In 1944 werd een vergadering belegd ter wederoprichting van de voetbalclub.
Op donderdag 27 juli 1944 werd in café Reijrink om acht uur ’s avonds het biljart aan de kant geschoven. Er werd een grote opkomst verwacht voor de oprichtingsvergadering van de plaatselijke voetbalclub.
Tijdens de vergadering werden belangrijke organisatorische zaken besproken. Het werd overeengekomen dat ‘Sparta’ de naam van de voetbalvereniging zou worden. Ook werd het eerste bestuur gekozen.
Dit bestond uit: J. Sonderen (voorzitter), Jan ter Horst (secretaris) en Harrie Reijrink (penningmeester). Op de eerste ledenvergadering werd besloten dat de leden een overhemd of shirt bij de voorzitter moesten inleveren om te verven, zodat het team in eenheid op het veld kon verschijnen.
Tevens werd de eerste leren bal aangeschaft. Jan ter Horst moest er in het westen een kilo boter voor betalen. Zo werd er jarenlang gevoetbald met de zogenaamde ‘boterbal’.
Op dinsdag 1 augustus 1944 werd een geschikt terrein gevonden om wedstrijden te spelen, bij de boerderij van Baks aan de Flierdijk.
In datzelfde jaar kwam het voor dat een jongen vanuit Lichtenvoorde kwam fietsen om te waarschuwen dat de Duitsers eraan kwamen. Het veld werd toen snel ontruimd, en de onderduikers schoten als mollen de grond in.
Toen de Duitsers arriveerden, was er geen voetbalveld meer te zien en liepen de koeien gewoon weer in ‘de wei’.
Na de oorlog speelde de voetbalclub een kleine onderlinge competitie met de omliggende kerkdorpen. Tijdens de eerste jaarvergadering op 23 juli 1945 werd Harrie Reijrink als nieuwe voorzitter gekozen.
Op 27 december 1945 kwam het bericht dat de voetbalvereniging officieel was toegelaten tot de K.N.V.B., afdeling Gelderland. Men mocht echter de naam “Sparta” niet meer voeren. De vereniging werd daarom in eerste instantie ingeschreven onder de naam “Lievelde”.
De wedstrijden werden gespeeld op het veld van Te Brake. De ingang, die eerst nog aan de grote weg lag, werd verplaatst naar de andere hoek, aan de Papenweg. Toen op 15 juli 1946 de competitie werd stopgezet, stond het eerste elftal bovenaan met 24 punten uit 12 wedstrijden.
Tijdens de tweede jaarvergadering in 1946 werd de naam “Lievelde” veranderd in “R.K.V.V. ERIX”. Gerard Gralike bedacht deze nieuwe naam, die uit het Grieks stamt en “Onoverwinnelijk” betekent.
Voor meer informatie verwijs ik u naar de website van v.v. Erix.