De grachten
Op het kaartje van de Heerlykheid Ligtenvoorde is te zien dat Lichtenvoorde net als Bredevoort en Groenlo wordt getekend als een vesting. Lichtenvoorde had een kasteel, grachten en een poort ter vedediging.
Dit zou erop kunnen duiden dat Lichtenvoorde net als Bredevoort en Groenlo stadsrechten gekregen heeft. Het graven van verdedigingsgrachten en het bouwen van poorten was voorbehouden aan plaatsen met stadsrechten. Het document waarin deze stadsrechten mogelijk verleend zijn kan verloren gegaan zijn bij de grote stadsbrand op 5 september 1735. Het totale archief van Lichtenvoorde ging hierbij verloren.
Bij de foto's:
In 1991 werd in de achtertuin van Rentenierstraat 4 in de kern van Lichtenvoorde de gracht opgegraven die eens om de nederzetting heen liep. Op de foto zie je een beschoeiingsplank op z’n plaats gehouden door een beschoeiingspaal.
In de gracht werd een bronzen grape( kookketel) gevonden. De ketel is compleet en onbeschadigd en stamt uit het midden van de 16e eeuw. Waarschijnlijk is hij gemaakt in de Zuidelijke Nederlanden. Het meesterteken onder de rand is nog niet achterhaald. Het is een raadsel waarom deze grape in de gracht is terechtgekomen. De gracht werd als stortplek voor afval gebruikt. Alles wat onbruikbaar of kapot was, kieperde men in de gracht.
Dit soort kookketels waren kostbare erfstukken die van generatie naar generatie gingen. Ook een kapotte ketel zou vanwege het brons nog een aanzienlijke waarde vertegenwoordigen. Hij moet, meer 400 jaar geleden, dus wel haast per ongeluk in de gracht beland zijn.