Straten overzicht

Een oud en een nieuw huisnummer aan de gevel van een pand in Lievelde.
De teksten bij de straten zijn overgenomen uit het boek ‘LANGWERPIG BLAUW LANGS DE STRAAT’ dat in 2012 is geschreven door Henny Bennink.
Tot het begin van de negentiende eeuw had het dorp Lichtenvoorde geen officieel vastgestelde straat- en wegnamen, al werden sommige wegen in de volksmond al benoemd.
In 1853 begon de gemeente met het verharden van interlokale wegen, waaronder de tolweg naar Varsseveld. De tolopbrengsten waren echter gering.
Rond 1870 werden ook de wegen naar Aalten en Groenlo verhard, en ongeveer vijftig jaar later volgden de wegen naar de omliggende dorpen, mede op verzoek van bewoners.
De wegen bestonden aanvankelijk uit een uitgegraven bedding gevuld met rood zand en meerdere lagen grind. Deze ‘grindwegen’ vergden veel onderhoud; boeren moesten steeds een ander deel van de weg gebruiken om spoorvorming tegen te gaan.
Na 1930 werden veel grindwegen bestraat met klinkers en later met asfalt.
In het dorpscentrum waren rond 1900 al enkele straten bestraat met veldkeien, en deze werden spontaan ‘Steenstraat’ genoemd.
Tot 1950 had elk gebouw in Lichtenvoorde een wijkletter en nummer.
In 1920 werden de meeste straten officieel benoemd, maar het systeem met wijkletters bleef nog dertig jaar bestaan. Na 1950 werd een speciale raadscommissie, de Wegencommissie, ingesteld om straatnamen vast te leggen. Zij baseerde zich vaak op reeds gangbare namen, zoals namen van boerderijen en veldnamen.
Omdat de commissie vooral mondeling werkte, zijn weinig schriftelijke archieven over de herkomst van namen bewaard gebleven. In 1957 werd de naamgeving en hernummering van gebouwen afgerond.
De gemeente richtte zich op logische naamgeving, zoals thematische straatnamen naar bomen, bloemen, vogels, schrijvers en wetenschappers.
Het bedrijventerrein De Kamp kreeg namen van uitvinders, terwijl het nieuwere bedrijventerrein Lindebrook werd vernoemd naar lindebomen.
Daarnaast werden enkele straten vernoemd naar bekende personen, soms op verzoek van burgers of instellingen.
Het gemeentelijk beleid was erop gericht straten goed vindbaar te maken.
In het kader van Europese samenwerking werd in 1957 Resolutie 140 aangenomen, waarin gemeenten werden opgeroepen een straat naar Europa te vernoemen.