Tongerlosestraat
Tongerlosestraat
Raadsbesluit van 11 februari 1941
De naam Tongerlostraat is ontleend aan de voormalige havezate "Het Tongerlo", dat tegen het einde van de 16e eeuw bekend werd als "Huis Tongerlo".
De havezate Tongerlo werd in 1399 voor het eerst vermeld als bezit van de heren van Steinfurt.
1421 – 1485: Als leengoed van Steinfurt in handen van het geslacht Diepenbrock. Eind 16e eeuw: Overgang naar de adellijke familie De Rode van Heeckeren. Laatste eigenaar uit deze familie, Herman Johan De Rode van Heeckeren, verkocht het goed aan Gerrit Heckinck. Na zijn overlijden verkocht zijn weduwe het landgoed aan de Zutphense burgemeester en schepen Arnold Wentholt, die er direct ging wonen. 1759: Arnold Hendrik Wentholt, kleinzoon van Arnold, trouwde met Anna Christina Vles uit Doesburg. 1765: Na het overlijden van Arnold Hendrik hertrouwde Anna Christina met dr. Isaäk van der Meer de Walcheren, die van 1777 tot 1807 richter, landschrijver en drost van Lichtenvoorde was.
Hij vestigde zich op Het Tongerlo. 1807: Hun zoon Jan van der Meer de Walcheren erfde het huis. 1828: Het goed werd verkocht aan J.H.A. van Basten Batenburg, een koopman en handelaar in specerijen op West-Indië.
Hij was tevens burgemeester en geneesheer van Lichtenvoorde en Groenlo. De familie Van Basten Batenburg verbleef niet permanent op Het Tongerlo, maar gebruikte het als zomerverblijf en jachtverblijf.
Het landgoed bestond uit boerderijen en landerijen. De boerderijen werden verpacht en de landbouwgrond bewerkt door dagloners.
Kort vóór het overlijden van Van Basten Batenburg werd het huis verhuurd.
1850 – 1870: Bewoond door de familie Goedhart, die fortuin had gemaakt in Nederlands-Indië. Na 1870: Overgang naar de zusters clarissen uit Düsseldorf, die in verband met de Kulturkampf tijdelijk in Lichtenvoorde verbleven.
Later werd het huis nog kort bewoond door enkele andere families, maar raakte steeds verder in verval. 1895:
Het huis werd afgebroken. Het sloopmateriaal werd gebruikt voor de bouw van een dubbele woning aan de Broekboomstraat, die in het laatste kwart van de 20e eeuw eveneens werd gesloopt.
Op de plek van het voormalige Huis Tongerlo staat tegenwoordig de boerderij van de familie Wamelink.