'Juden-arbeitslager' in Lievelde
Na de meidagen van 1940 beginnen de Duitsers vrijwel meteen met het beknotten van de vrijheid van de Joden in Nederland.
In Amsterdam wordt een Jodengetto aangewezen, vele openbare gebouwen worden voor Joden verboden, het dragen van de Jodenster wordt verplicht.
AI deze maatregelen dragen bij tot een geleidelijke isolatie van de Joden binnen de Nederlandse samenleving.
In 1941 wordt begonnen met de deportatie van grote groepen Joden. Eerst naar werkkampen, in het kader van de werkverruiming, ook voor niet-Joden.
Voor werkloze, of werkloos gemaakte Joden worden echter meteen aparte kampen ingericht. Vooral in Friesland, Groningen en Drenthe, maar eveneens in andere delen van Nederland. Ook in Lievelde.
Dit stelt de Joden gerust: in ieder geval niet naar Duitsland. De leiding van de kampen komt in handen van Nederlanders en toezicht op het werk wordt gehouden door de Nederlandse Heidemaatschappij.
Het Rijkswerkkamp te Lievelde vormde, met de andere Joodse werkkampen in Nederland, een onderdeel van het gruwelijke plan van de bezetter dat vanaf het begin maar één doel had: de uiteindelijke uitroeiing van het Joodse volk in Nederland. Het kamp Lievelde heeft gelegen in de nabijheid van de plek waar de toenmalige Schansdijk uitkwam op de (oude) Lievelderweg.
Tegenwoordig ligt de afslag van de Europaweg richting Lievelde vlak bij het voormalige kamp. Het terrein was omgeven door prikkeldraad en er stonden houten barakken, een toiletgebouw en een stenen waterinstallatiehuisje.
De kampbeheerder woonde op het terrein. Dr. Presser schrijft in zijn boek 'Ondergang' over de Joodse werkkampen: ' ... verreweg het grootste deel van wie naar de kampen gingen, had daarmee zelf of met hun gezin het voorportaal van de dood betreden .. .'.
Er bestaat daarom maar een heel kleine kans dat één van de naar schatting 40 tot 60 Joden uit het werkkamp 'Lievelde' de oorlog overleefd heeft.
Voor meer informatie over dit onderwer zie de periodiek 31 blz. 31
Bij de foto: Rijkswerkkamp "Lievelde" in de zomer 1942, een kamp voor joden. Foto gemaakt vanaf de Schansdijk richting Lievelde. Op foto Dhr. Bötscher (kampbeheerder) met familie.