Gemeentelijk monument (voormalige) Sint-Antonius van Paduakerk te Vragender


Gemeentelijk monument (voormalige) Sint-Antonius van Paduakerk te Vragender
©:

De Sint-Antonius van Paduakerk is op 2 februari 2021 aan de eredienst onttrokken. In het gebouw werden appartementen gerealiseerd. Onder de kerktoren is nog wel een Mariakapel gerealiseerd. De voormalige kerk en pastorie zijn aangewezen als gemeentelijk monument.

De eerste aanzet voor een kerk in Vragender werd in 1862 gegeven, toen contact werd gezocht met het parochiebestuur van Lichtenvoorde, het dekenaat en het ministerie van Eredienst. Nadat in 1868 het benodigde geld bij elkaar was gebracht en de grond ter beschikking werd gesteld, kon in 1869 worden begonnen met de bouw van een bijkerk. Als architect was de Duitser Schneider aangewezen. Deze werd echter tijdens de bouw opgeroepen voor het Duitse leger en sneuvelde in de Frans-Duitse Oorlog. Hierop werd Gerard te Riele aangewezen om als architect het bouwproject te voltooien. In 1871 was de bouw gereed en kon de kerk door pastoor Loonink van Lichtenvoorde worden ingezegend. Het Godshuis werd gewijd aan de heilige Antonius van Padua.

Het kerkgebouw was opgeleverd zonder pastorie en toren. Pastorie en toren werden in de jaren erna toegevoegd. De 42,5 meter hoge toren kwam er in 1874. Vanaf 1871 tot 1876 deed een “paterskamer”, ingericht in het naastgelegen huis van de familie Overkamp, dienst als pastorie. In 1876, nadat de pastorie gereed was, werd Vragender een zelfstandige parochie met haar eigen pastoor: Hermanus Jongerius.

De kerk verkeerde na de Tweede Wereldoorlog in vervallen staat. Het gebouw met uitzondering van de toren werd door aannemer Te Brake uit Lievelde afgebroken en vervolgens naar ontwerp van Joh. H. Sluijmer in neoromaanse stijl opnieuw opgetrokken.

In 2010 waaide bij een zomerse storm de spits van de toren. Eind 2011 werd een kopie van de oude torenspits herplaatst door restauratiebedrijf De Vries uit Hummelo. De tekening kwam van architectenbureau Boerman uit Steenderen, die met veel moeite aan de hand van de overblijfselen van de oude toren de nieuwe heeft kunnen reconstrueren. De bouwtekeningen van de toren uit 1874 waren niet meer terug te vinden. De herstelwerkzaamheden duurden ruim twee jaar, in oktober 2012 werden ze afgerond met het terugplaatsen van de windhaan.

© Tekst: Redactie
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s



Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde)