De Ludgerkerk was gesitueerd aan de Aaltenseweg / Tongerlosestraat / De Rode van Heeckerenstraat. Het kerkgebouw is nu verbouwd tot woningencomplex 'Ludgerhof'.
In 1966 werd van de tot 9000 zielen gegroeide Lichtenvoordse Bonifatiusparochie een gedeelte afgesplitst. De nieuwe parochie werd genoemd naar de heilige Ludger.
Ludger (742 –809) was een Friese missionaris, die in deze streken werkzaam was. In 777 begon Ludger zijn apostelwerk. Vanaf circa 790 kreeg hij tot taak de kerstening van het toen net door Karel de Grote gepacificeerde Saksenland. Hij stichtte een kerk in Wichmond bij Zutphen en van daar ging hij via onder meer Zelhem en Billerbeck naar zijn nieuw op te richten missiepost in Mimigernaford. Hij doopte Mimigernaford om tot Monasterium (= klooster, nu Münster). In 805 werd hij tot eerste bisschop van Münster gewijd. Tot het bisdom Münster behoorde ook een deel van de oostelijke Achterhoek.
De Lichtenvoordse kapelaan Frumentius Keverkamp van de orde der minderbroeders werd benoemd tot bouwpastoor van een nieuwe kerk voor deze tweede parochie in Lichtenvoorde. In 1969 kreeg de nieuwe parochie een eigen kerk, een ontwerp van architect G. Schouten te Lievelde.
Op 3 mei 1969 werd de Ludgerkerk in gebruik genomen. Vanwege de terugloop van het aantal kerkgangers werden op 1 januari 1978 de beide parochies weer samengevoegd. De Ludgerkerk werd in februari 1999 aan de eredienst onttrokken. De voormalige Ludgerkerk werd in 2005 opgekocht door de WBC uit Winterswijk en verbouwd tot het woningencomplex Ludgerhof.
Vanaf 1 januari 2005 kwam er een nieuw parochieverband tot stand, namelijk de St. Ludgerparochie. Hiervan maakten deel uit de parochies van Aalten, Bredevoort, Harreveld Lichtenvoorde, Mariënvelde, Meddo, Vragender, Winterswijk en Zieuwent. Deze parochie ging per 1 januari 2021 op in de parochie HH. Paulus en Ludger, die is ontstaan door fusie van deze St. Ludgerparochie met de St. Paulusparochie, bestaande uit de geloofsgemeenschappen van Beltrum, Eibergen, Groenlo, Lievelde, Neede, Rekken en Rietmolen.
Binnen de voormalige gemeente Lichtenvoorde blijven alleen de Werenfriduskerk in Zieuwent en de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde behouden als kerkgebouw.