Tussen 1938 en 1940 werd de Ringweg aangelegd met grof puin en grind. Het jaar daarop werd de Ringweg opgedeeld in drie straten: van de Patronaatsstraat naar de Aaltenseweg werden dit de Van Heijdenstraat, de Bronckhorststraat en de De Rode van Heeckerenstraat. Pas in de jaren vijftig, toen de eerste woningen reeds in aanbouw waren, kreeg deze weg een nieuw wegdek. Dit markeerde de start van de eerste bouwactiviteiten rondom een veel groter project, genaamd Het Veld.
Door de sterke bevolkingsgroei na W.O.II in Lichtenvoorde, het aantal inwoners onder 21 jaar was 57 % van de bevolking, was er een gebrek aan scholen. Daarom werden er in de jaren vanaf 1960 nieuwe scholen in gebruik genomen, als 1e de Pastoor van Arsschool. Hierna werd in 1962 een nieuwe school gestart, eerst met de voorlopige naam: Pius X, in de voormalige oude jongensschool aan de Patronaatstraat 8. Gestart werd met 3 leerjaren, klas 1-2-3, op 28 aug. 1962. Vanaf 1965 een 4e klas, ondergebracht in de oude U.L.O. aan de Patronaatstraat. Het hoofd van de school, de hr. v.d.Heiden, kon in 1965 ook een klas onderbrengen in de oude protestantse school De Diek.
Op 16 februari 1967 werd aan het eind van de Rode van Heeckerenstraat een basisschool gebouwd voor de kinderen uit de nieuwe wijk Het Veld. De school bestond uit zes lokalen en werd op 1 december van datzelfde jaar geopend onder de naam >>Frans ten Bosch.
Frans ten Bosch, een 51-jarige missionaris, werd op 25 november 1964 in Belgisch Congo vermoord. De geboren Lichtenvoordenaar was sinds 1946 actief in de Afrikaanse stad Stanleyville. Ondanks waarschuwingen dat zijn leven in gevaar was, bleef hij zijn mensen steunen en verliet hij de parochie niet. Kort na zijn dood werd, op initiatief van enkele Mulo-leerlingen, de eerste Broekdijk omgedoopt tot de Frans ten Boschstraat.
Op 20 december 1978 volgde een uitbreiding met een kleuterschool, die een ingang kreeg aan de Bernard van Meursstraat.