Bonifatiushof
Bonifatiushof
Raadsbesluit van 6 december 1990
De Bonifatiushof, een naam die in 1990 aan dit hofje werd toegekend, is vernoemd naar het voormalige Sint Bonifacius Ziekenhuis. Het hofje ligt aan de Dijkstraat, dicht bij de Markt.
De geschiedenis van het ziekenhuis
De familie Jaartsveld bezat tegenover hun woning aan de Dijkstraat een grote tuin en schonk deze aan het bestuur van het ziekenhuis.
Op deze locatie werd een nieuw ziekenhuis gebouwd, dat op 25 april 1933 werd geopend.
In de daaropvolgende jaren werd het ziekenhuis meerdere keren uitgebreid met bijgebouwen.
Tussen 1970 en 1984, een periode van schaalvergroting, werd er binnen de Achterhoekse ziekenhuizen steeds meer gesproken over samenwerking.
Het Sint Bonifacius Ziekenhuis was hierbij betrokken, wat uiteindelijk leidde tot een fusie van enkele ziekenhuizen in de regio.
Dit resulteerde in de oprichting van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, dat op 29 februari 1984 werd geopend.
Na de fusie kregen de gebouwen van het voormalige ziekenhuis in Lichtenvoorde nieuwe functies.
Ze werden onder andere gebruikt door de Centrale School Gezondheidszorg Oost-Gelderland, een diagnostisch centrum en als praktijkruimte voor fysiotherapie.
Toen deze instellingen verhuisden, werd het hoofdgebouw uit 1933 verbouwd tot een aantal appartementen.
De bijgebouwen werden gesloopt, en op de vrijgekomen grond werden winkels en appartementen gebouwd, waaronder de Nieuwmarkt en De Leest.
Over Sint Bonifatius
Bonifatius werd tussen 672 en 675 in Engeland geboren.
Hij was een van de belangrijkste missionarissen in Nederland en Duitsland en speelde een grote rol in het vormgeven van de kerkelijke structuur in West-Europa.
Door zijn werk kreeg hij de bijnaam >Apostel van de Duitsers.
Tijdens een missie in de buurt van Dokkum werden Bonifatius en ongeveer vijftig van zijn metgezellen op 5 juni 754 vermoord.
In de kerkelijke kunst wordt Bonifatius vaak afgebeeld met een evangelieboek dat doorboord is door een zwaard, een symbool van zijn martelaarschap.