Bloemencorso
Het Bloemencorso ontstond rond 1895 in Lichtenvoorde uit een optocht die georganiseerd werd bij het wegbrengen van de kermisvogel. Waarschijnlijk bestonden de eerste optochten niet meer dan uit enkele versierde karren en kruiwagens. Net voor de Eerste Wereldoorlog begonnen de voertuigen groter te worden (foto’s zijn hiervan getuigen). Het duurde echter nog tot 1929, bij de scheiding van de Schutterij en het Kermiscomité, voordat het corso een jaarlijks evenement werd.
Families zoals Breukers, Olijslager, Rietberg, Hartjes, te Vruchte, Van den Berg en Hubers legden de basis voor ons huidige corso.
In de jaren 1945 en 1946 stond het corso in het teken van respectievelijk de bevrijdingsfeesten en de viering van het 1000-jarig bestaan van Lichtenvoorde. Deze optochten hebben waarschijnlijk een nieuwe impuls gegeven aan het corso. Het feest rond de bevrijding in 1945 en het jubileum van het 1000-jarig bestaan hebben bij de inwoners ongetwijfeld een gevoel van saamhorigheid losgemaakt. Lichtenvoorde had de gruwelen van de oorlog doorstaan en vierde een jubileum. De kermis kreeg een meer 'eigen' karakter toen deze werd ingeleid met een corso waaraan men samen had gewerkt.
In de beginjaren bestonden de corsowagens voornamelijk uit fietsen en karren, beplakt met heideplanten, bloemen en grasplaggen. Deze opzet bleef bestaan tot 1957, toen werd vastgesteld dat de wagens zoveel mogelijk met dahlia’s moesten worden beplakt. De wagenbouwers uit die tijd bestonden vooral uit Lichtenvoordse families en vriendengroepen, die een vaste kern vormden. De concurrentie tussen deze groepen was groot. In die tijd werd het erf bewaakt met geweren om nieuwsgierigen te weren, en de ramen van de schuur waar de wagen werd gebouwd, werden dichtgeplakt. Enkele van deze wagenbouwersgroepen zijn nog steeds actief in het huidige corso.
In de loop van de jaren '50 en '60 groeiden de wagens van het dahliacorso in Lichtenvoorde gestaag in aantal en omvang. Het corso bleef echter regionaal van aard en was vooral gericht op een lokaal publiek en voor eigen vermaak.
Voor meer informatie verwijs ik u naar het periodiek >>>Lichtenvoorde nr. 47 en >>>Een B(l)oeiend spektakel - 75 jaar Bloemencorso door Benno van Lochem.