Antoon Slotstraat
Antoon Slotstraat
Raadsbesluit van 2 april 1958
Antonius (Antoon) Fredericus Slot, Lichtenvoorde 1918-Fort Rhijnauwen 1944, doorliep na de lagere school de ambachtsschool aan de Prins Hendrikstraat in Winterswijk. Hij leerde daar voor smidbankwerker. Een van zijn eerste werkgevers was smid Zeiler in Lichtenvoorde. Een paar jaar na het vervullen van zijn militaire dienstplicht volgde de mobilisatie.
Antoon en zijn maten, ingedeeld bij de tweede compagnie van het derde III bataljon van het elfde Regiment Infanterie , werden opgeroepen en op de Grebbeberg gestationeerd.
Daar vocht hij in de meidagen van 1940 tegen de Duitsers. Na de capitulatie sloot hij zich aan bij een aantal oud-strijdmakkers, die onder leiding van een hunner voormalige superieuren, luitenant Van den Boogerd, verzetsactiviteiten tegen de Duitse bezetter organiseerde.
Hij hield zich in de bezettingstijd bezig met de reparatie van wapens die uit neergekomen vliegtuigen waren gedemonteerd of op een andere manier in handen van de verzetsgroep waren gekomen. Voor dat doel onderhield hij contacten met verzetsmensen in Aalten, Borculo, Enschede en in de gehele gemeente Lichtenvoorde. Door toedoen van een infiltrant werd Slot op 20 april 1944 gearresteerd
Op 25 juni 1944 werd hij in Fort Rhijnauwen bij Utrecht gefusilleerd.
Op de executieplaats werd na de bezetting een monument voor hem, voor Van den Boogerd en voor Martin Lelivelt onthuld.
Juist voor de executie schreef Antoon nog een ontroerende handgeschreven afscheidsbrief aan zijn verloofde, ouders, broers en zuster.